GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Milyen a jó domain név?

A domain név lehetőség szerint legyen könnyen megjegyezhető, figyelemfelkeltő és azonosítson is minke. Nagyon fontos, hogy utaljon vállalkozásunkra, tevékenységünkre hisz a böngészőben (Google) is e szerint keresnek az emberek.
Amennyiben a cégünk gumi értékesítéssel foglalkozik a „gumiaruhaz.hu” és a „gumiwebshop.hu” jó választásnak bizonyul.

Ki egy .hu domain bejegyzett használója?

A legegyszerűbb módja ennek, ha a domain.hu weboldalon a kék mezőben levő keresőt használja. A Keresés gombot megnyomva – ha a név már bejegyzett – megjelenik “A … domain név nem szabad. Kattintson ide a domain nyilvános adatainak megtekintéséhez.” típusú eredmény. Ha odakattint, akkor bejön egy captcha, majd a captcha-t beírva megjelennek a domainnel kapcsolatos nyilvános adatok.

Amennyiben a domain használó természetes személy, adatvédelmi okokból csak annyi jelenik meg a használó nevénél, hogy “Természetes személy”.
Amennyiben a domain használóval szeretné felvenni a kapcsolatot, kattintson az E-mail küldése a domain használónak és/vagy az E-mail küldése az adminisztratív kapcsolattartónak sorokra.

Hogyan tudom igazolni, hogy én vagyok egy .hu domain hivatalosan bejegyzett domain-használója?

Előfordulhat, hogy egy magánszemélynek valamilyen okból szüksége van arra, hogy igazolja azt, hogy ő a domain hivatalosan bejegyzett domain-használója, pl., mert át szeretné ruházni (eladni) a domain használati jogát.

A GDPR szabályok miatt a domain kereső nem mutatja meg a domain-használó adatait, ha az természetes személy (magánszemély).

Ebben az esetben a teendő az, hogy egy (lehetőleg a saját regisztrátor partnerünket, de ez nem kötelező) megkérünk arra, hogy kérjen le számunkra a Nyilvántartótól egy igazolást. Fontos, hogy a nyilvántartásban rögzítve legyen az email címünk, mert erre az email címre fogjuk kapni az igazolást! (Az email címet a saját regisztrátorunkon keresztül tudjuk csak pótolni, illetve frissíteni, lásd az „Egy domain kapcsán történő változások eljárásai”t cikket ezen az oldalon.)

A regisztrátor elvégzi a feladatát, aminek az eredménye az lesz, hogy kapunk egy emailt a Nyilvántartótól (a noreply@nic.hu címről), melyben van egy ideiglenes link, mely 72 óráig él. Ez alatt az idő alatt a linken meg tudjuk nézni a Nyilvántartó által nyilvántartott domain-használói adatokat.

Az ideiglenes oldalon az adatok elérhetetlenné válnak ha:
– eltelt 72 óra az email kiküldése óta,
– a domainnel kapcsolatban nyilvántartott adatok az email kiküldése után módosulnak,
– valaki megtekintés után elérhetetlenné tette azokat a “Törlés” gomb megnyomásával.

Az oldal a domain használó nyilvántartott adataival a Nyilvántartó weboldalán jelenik meg, így hiteles, a link birtokában bárki megtekintheti.

Domain név átruházása

Ez egy klasszikus eset, amikor egy domain használó – akár magán-, akár jogi személy – átruházza a domain használati jogát egy másik személyre, a köztük létrejött megállapodás alapján. (Jogilag tehát nem a domain adás-vételéről lehet szó, hanem a használati jognak az adás-vételéről).
Több erről –>

Dokumentum minták

Tovább a dokumentumokra –>